Na Malej scéne DJZ uvedú premiéru cool drámy Zabijak Joe

29.03.2012 Prešov

Prešov 29. marca (TASR) – V poradí tretím premiérovým titulom tejto sezóny v Divadle Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove bude cool dráma Zabijak Joe, ktorú uvedú 30. marca. Hru amerického dramatika Tracy Lettsa s hercami činoherného súboru naštudoval režisér Michal Náhlik.
Príbeh sa odohráva v americkom Texase v prostredí takzvaného "white trash trailer parku", v ktorom žijú ľudia s nízkym životným štandardom v obytných prívesoch a na túto societu sa hľadí ako na problematickú.
Hra vznikla v roku 1991 a bola autorovou prvotinou. Napriek jej drsnosti ju preložili do 12 jazykov a uviedli v približne 15 krajinách sveta. Dramaturgička Miriam Kičiňová uviedla, že ide o krutý, pritom komický príbeh, v ktorom sa kumuluje násilie a končí sa tragicky. Toto predstavenie je prístupné pre divákov od 18 rokov.
Mladík Chris dlží peniaze, za čo mu hrozí smrť. Východisko vidí v objednávke vraždy svojej matky, ktorá má uzavretú životnú poistku. Chris spolu so svojím otcom, ktorý už síce má inú ženu, oslovia Zabijaka Joea a dohodnú sa, že si peniaze rozdelia.
Protagonisti hrajú medzi dvoma hľadiskami a scény sa odohrávajú v bezprostrednej blízkosti divákov. To, že ide o hru z drsného prostredia, umocňuje aj jazyk postáv, v ktorom nechýbajú vulgarizmy. Prostredie symbolizuje na scéne starý pick-up, asfaltová cesta vytvorená na podklade z polystyrénu a neporiadok.
Umelecký šéf divadla Náhlik uviedol, že sezóna sa nesie v duchu Quo vadis, teda kam kráčaš a hľadali teda titul, ktorý by mapoval cestu, ktorou kráča spoločnosť a rodina.
"V texte Tracyho Lettsa sme našli zhmotnenie všetkých našich pohľadov a predstáv o súčasnom svete, ktoré sú možno v pohľade niekoho negatívne, ale pre nás sú veľmi realistické a preto sme sa rozhodli ju zrealizovať v takomto prostredí," povedal po verejnej generálke Náhlik.
Herec Igor Kasala, ktorý si zahral postavu Chrisovho otca, verí, že predstavenie divákov osloví, pretože sa týka reálnych problémov.
"Samotná hra napriek tomu, že je americká, veľmi sa dotýka podľa mňa aj Európy a Slovenska, pretože hovorí o rozpade spoločnosti, rozpade rodiny. V tej mojej postave hra je o tom, že akosi sa stráca v rodine taká vodcovská osobnosť otca," konštatoval Kasala.
Režisér rolu Chrisa zveril Michalovi Novodomskému, jeho otca si zahrá Igor Kasala, macochu Svetlana Janišová, sestru Jana Jurišincová a Zabijaka Joea stvárni Matej Lacko.
Premiéru cool drámy Zabijak Joe uvedú na Malej scéne DJZ v piatok (30.3.) o 19. hodine.
 

Vyberte región